Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni!.

PROFILAXIE

Profilaxia reprezinta totalitatea manevrelor efectuate in vederea depistarii si inlaturarii factorilor de risc asociati unei afectiuni, a afectiunii in sine in stadiul sau incipient, dar si tratarea acesteia alaturi de complicatiile sale, cu scopul de a minimaliza posibilitatea reaparitiei acestora. Altfel spus, profilaxia reprezinta totalitatea eforturilor intreprinse cu scopul pastrarii, intaririi si prevenirii agravarii sanatatii.

In ceea ce priveste sanatatea orala, notiunea de profilaxie primara se constituie din suma masurilor luate in vederea evitarii aparitiei afectiunilor la acest nivel. Mai exact, toate masurile de preventie luate in aceasta etapa se refera la identificarea potentialilor factori de risc – de la dieta alimentara nesanatoasa ( bogata in carbohidrati, zahar, bauturi acidulate etc) pana la diferite obiceiuri vicioase (respiratia orala, suptul degetului – la copii sau fumatul, consumul de alcool etc – la adulti) alaturi de incercarea de indepartare, respectiv corectare a acestora. Un rol important in profilaxia primara il detine educatia sanitara, raspunsul publicului fiind direct proportional cu gradul de informare. Sporirea acestuia din urma prin diferite campanii, dar si vizite regulate la cabinetul stomatologic, este poate cea mai eficienta modalitate de atingere a obiectivului.

In cadrul profilaxiei primare dentare se inscriu manevre ca: igienizarea profilactica periodica (detartraj si periaj profesional efectuate la intervale constante de timp), fluorizari profesionale, sigiliari ale dintilor permanenti laterali proaspat erupti.

Referitor la profilaxia secundara, aceasta vine sa completeze cazurile in care cea primara nu s-a dovedit a fi eficienta intru totul din varii motive. Asftfel, totalitatea masurilor luate in vederea tratarii unei leziuni in stadiul sau incipient, odata cu oprirea sa din evolutie si prevenirea aparitiei complicatiilor acesteia reprezinta obiectivele profilaxiei secundare. Raportat la sanatatea dentara, tratamentele cuprinse in acest tip de profilaxie sunt diverse si corelate bolii in sine. Mentionam aici tratarea cariilor incipiente, a afectiunilor gingivale sau chiar depistarea precoce si tratarea leziunilor cu potential malign,

In etapa tertiara a profilaxiei dentare se inscrie orice metoda care are drept scop limitarea complicatiilor unor afectiuni deja instalate dar si suma tratamentelor complexe menite sa restaureze orice dezechilibru aparut la nivelul cavitatii orale. Vor intra deci in aceasta categorie o serie de manopere medicale, de la tratamentul endodontic ( necesar in cazul aparitiei complicatiilor cariei dentare) si tratamentul protetic prin coroane/ proteze/implanturi dentare (menite sa augumenteze deficitul unor edentatii-pierderea dintilor- ca si complicatii ale diferitelor patologii orale- carie/boala parodontala/ traumatism dentar etc), pana la aplicarea de aparate dentare, dar si efectuarea de interventii complexe de natura chirurgicale efectuate in vederea obtinerii conditiilor optime succesului tratamentului ulterior (aditii osoase/ sinus lift/ biostimulare si regenerare osoasa s.a.m.d.).

Fie ca vorbim despre prevenirea aparitiei unor afectiuni, surprinderea si tratarea acestora intr-un stadiu incipient sau chiar tratarea complicatiilor alaturi de prevenirea recidivelor, vizitele regulate la medicul stomatolog sunt singurele activitati in urma carora obiectivul intretinerii si pastrarii sanatatii orale poate fi atins.

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt singurele activitati in urma carora obiectivul intretinerii si pastrarii sanatatii orale poate fi atins.