Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni!.

ODONTOTERAPIE

Ce este caria dentara?

Caria dentara este una dintre cele mai des intalnite afectiuni ale dintilor temporari si permanenti, fiind cauzata de alimentatia necorespunzatoare si de igiena orala precara. Acesti factori permit microorganismelor care populeaza in mod normal cavitatea orala sa distruga substanta dura dentara. Netratata, caria poate avansa in profunzime ducand la afectarea vitalitatii dentare.

Care sunt simptomele cariei?

  • pete maronii sau cavitati dentare
  • durere suportabila strict provocata de alimente sau bauturi reci, dulci, si care inceteaza odata cu indepartarea stimulului
  • papila interdentara iritata (zona gingivala interdentara sangeranda), care poate fi un indiciu pentru prezenta cariilor interdentare
  • scamosarea atei interdentare in cazul prezentei unei carii interdentare

Se poate preveni?

Desi afecteaza anual milioane de oameni, caria poate fi usor prevenita prin masuri simple:

  • Igiena dentara corecta: periaj dentar de 2 ori pe zi, folosind o tehnica corecta, pasta de dinti si apa de gura cu fluor, folosirea atei dentare, a periutelor interdentare
  • Alimentatie echilibrata (evitati excesul de zaharuri , sucuri acidulate dulci, si mai ales reduceti frecventa consumului lor pe parcursul zilei)
  • Controale regulate si igienizare profesionala insotita de fluorizare (dependent de situatie)
  • Sigilarea suprafetelor dentare a dintilor posteriori (in special pentru prevenirea cariei molarilor definitive la copii imediat dupa eruptie)

Tratamentul modern al cariei dentare

Odata instalata, evolutia cariei dentare nu mai poate fi oprita decat prin tratament propriu-zis, constand in indepartarea substantei cariate si obturarea cavitatii rezultate cu materiale speciale care refac dintele din punct de vedere estetic si functional. Pentru un confort sporit al pacientului, aceasta manopera se va efectua sub anestezie locala.

Netratata, caria va duce la afectarea pulpei dentare (‘inflamatia nervului dentar’), cu crize dureroase tipice. In acest caz, pe langa restaurarea dintelui, fiind necesar si tratamentul endodontic.