Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni!.

ESTETICĂ DENTARĂ

Estetica Dentara

Albire: Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a afectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Aceşti agenţi penetrează smalţul şi albesc dentina, treptat, în timp.

Gradul de albire a dintelui variază în funcţie de mai mulţi factori: tipul de pete, concentraţia agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care agentul de albire acţionează pe dinte şi frecvenţa cu care tratamentul este repetat.

Există câţiva paşi necesari înaintea unui tratament de albire a dinţilor. În primul rând medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid.

Trebuie să avem în vedere şi faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei.

Candidaţii ideli pentru albirea dinţilor sunt persoanele ce prezintă pe dinţi pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.

Cu cât culoarea dinţilor se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Dacă vă aşteptaţi ca după tratament să beneficiaţi instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui, iar obturaţia se poate evidenţia inestetic.

Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 – 8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar se poate repeta după această perioadă.

Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja – cu gel sau baraj de cauciuc şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială – leduri sau laser – pe suprafeţele dentare, timp de 30 – 60 minute. Albirea laser a dinţilor este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire, dar este totodată cel mai costisitor.
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti.
Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte neplăcute. Printre acestea se numără hipersensibilitatea dentinară şi iritaţia gingivală. Un alt efect neplăcut este coloraţia inegală a dinţilor – acest lucru apare atunci când pacientul are şi dinţi artificiali, doar cei naturali căpătând o nuanţă mai albă.

Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă şi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.

Bijuterii dentare: 

Bijuteriile dentare sunt mici piese decorative care se aplica pe suprafata exterioara a dintelui, pentru a pune in evidenta zambetul.

Fatete dentare: Fatetele dentare sunt lamele foarte fine de portelan (ceramica) sau compozit, special create pentru a acoperi fetele vestibulare ale dintilor. Pot fi confectionate din portelan (au o rezistenta mai mare decat cele din compozit, au grosime mai mica si reflecta lumina mai bine) sau din compozit (pot fi construite direct pe dinte sau in laborator). Fatetele dentare sunt un element de actualitate in practica stomalogiei estetice si presupune aplicarea pe fata vizibila a dintilor, cu predilectie la dintii frontali a unor fatete speciale din ceramica. Rezultatele tratamentelor cu fatete dentare dau satisfactie maxima, obtinandu-se un zambet alb, stralucitor, cu dinti frumos aliniati.

Laboratorul de tehnica dentara realizeaza fatete dentare din material ceramic foarte rezistent, prin ardere in cuptor la temperatura foarte inalta  iar aplicarea pe dinti si cimentarea se face prin intermediul unui sistem adeziv complex si rezistent.

 

INDICATII PENTRU FATETE DENTARE

  • Dintii fisurati sau fracturati doar la nivelul coroanei dentare (fara implicarea radacinii sau a unei portiuni mari din coroana dentara). Fisurile din smalt se coloreaza in timp, devin inestetice si creeaza pacientului disconfort atunci cand acesta consuma lichide si alimente reci sau fierbinti.
  • Malpozitii  dentare usoare si moderate (inghesuiri sau spatieri).
  • Dintii cu malformatii  congenitale (forma de tarus etc.).
  • Dintii cu coloratii nedorite.
  • Dinti cu obturatiimari, debordante ce genereaza disconfort estetic etc.

Inlay si onlay: Atunci cand un dinte posterior este afectat de carie, dupa indepartarea in totalitate a tesutului dentar alterat in cabinetul stomatologic, se pot folosi diverse tipuri de materiale pentru a suplini lipsa de substanta.

Astfel, obturatia poate fi din amalgam sau din materiale compozite. Amalgamul este inca folosit datorita longevitatii sale, cu toate ca are dezavantajele culorii inchise si a continutului de mercur. Materialele compozitele, in schimb, sunt cel mai des folosite deoarece restaurarea finala are aceeasi culoare cu cea a dintelui.

Exista, totusi, situatii in care o obturatie din amalgam sau din material compozit nu poate repara in mod corect defectul de substanta dentara deoarece, de exemplu, o obturatie din amalgam sau din compozit poate suferi transformari majore prin dilatare sau contractare atunci cand sunt consumate alimente foarte reci sau fierbinti. Aceste variatii de volum duc la fracturi sau fisuri ale dintilor. In aceste cazuri se folosesc restaurarile speciale numite INLAY si ONLAY.

Acestea sunt folosite pentru a reconstitui integritatea dintilor laterali care au distructie medie sau mare a coroanei datorita cariilor dentare. Mai pot fi folosite si pentru restaurarea dintilor fisurati sau fracturati, doar daca distructia lor nu este intr-atat de severa incat sa necesite realizarea unei coroane de invelis. Deoarece se realizeaza in special din materiale ce mimeaza culoarea dintelui (ceramica sau rasini compozite), ele pot inlocui cu succes obturatii vechi din amalgam sau chiar din compozit la pacientii care isi doresc un zambet cat mai natural.

In timp ce un INLAY este realizat pentru a suplini o lipsa de tesut dentar intre cuspizii unui dinte lateral, ONLAY restaureaza un dinte ce are nevoie de refacerea structurala a unuia sau a mai multor cuspizi. Pentru realizarea unui INLAY sau ONLAY sunt necesare doar doua vizite ale pacientului in cabinetul de medicina dentara. In timpul primei sedinte dupa prepararea cavitatii se va amprenta dintele si se va cimenta un inlay provizoriu, sau se va aseza un pansament. Aceasta amprenta impreuna cu specificatiile medicului privind culoarea, forma dorita sau alte particularitati, vor fi trimise catre laboratorul de tehnica dentara. In cea de a doua sedinta se va indeparta inlay-ul provizoriu si se va cimenta prin tehnica speciala inlay-ul definitiv.

Modul de realizare si a cimenturile rasinice speciale, vor face ca aceste piese protetice sa faca un corp comun cu dintele si astfel putem vorbi de o ramforsare a structurii dintelui si de o bariera de protectie in fata bacteriilor ce s-ar putea infiltra si forma carii. Intarind aceasta caracteristica, pe langa materialele fizionomice, INLAY-urile pot fi realizate si din metal nobil – aur, etanseitatea unei astfel de restaurari fiind superioara. Concluzionand, INLAY-ul sau ONLAY-ul reprezinta o varianta viabila in tratamentul cariei dentare sau a fracturilor coronare, ajutand la conservarea pe termen cat mai lung a dintelui natural.

O indicatie corecta pentru INLAY si acceptarea acesteia de catre pacient, il poate scuti vreme indelungata de tratamente mai laborioase si poate chiar de o eventuala durere a acelui dinte. Restaurand structura si culoarea dintilor INLAY-urile si ONLAY-urile ajuta pacienti sa redobandeasca un zambet natural.