Proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeste in oameni!.

EDONODONTIE

Ce este endodonția?

Termenul ”endodonție” provine din limba greacă, și este format prin alăturarea a două cuvinte ”endo” (înăuntru) și ”dontia”(dinte), așadar endodonția se ocupă cu tratamentul afecțiunilor din interiorul dintelui, mai exact cu afecțiunile pulpei. Endodonția este specialitatea medicinii dentare care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea și tratamentul patologiei pulpare.

Care sunt urmările netratării unei afecțiuni endodontice?

Nerealizarea tratamentului va determina în timp o agravare a patologiei, distrucția țesuturilor dure și a țesuturilor de susținere va continua având drept rezultat pierderea dintelui. Pe parcursul avansării leziunii durerea se va putea intensifica sau nu; însă probabil cel mai important dezavantaj al nerealizării la timp a tratamentului endodontic este reprezentat de posibilitatea extinderii infecției la nivel osos unde va putea determina distrucții importante și apariția a numeroase complicații.

Un dinte care nu mai doare poate necesita tratament endodontic?

Absența durerii este un indicator al cronicizării leziunii și nu al dispariție acesteia. Bacteriile vor continua să avanseze către os și vor putea exista reacutizări ale afecțiunii cu episoade mai mult sau mai puțin dureroase. Un dinte ce a durut la un moment dat va trebui examinat de către un medic dentist iar acesta vă va putea preciza cu exactitate starea lui de sănătate.

Care sunt beneficiile tratamentului endodontic?

Tratamentul endodontic va putea salva un dinte care în caz contrar ar trebui extras. Extracția dentară atrage după sine o serie de modificări funcționale (masticatori, fonetice etc.) și estetice. Dinți au tendința de a stabili în permanent contacte între ei, astfel, dacă dintele extras nu va fi înlocuit în timp util dinții vecini vor migra, aceste modificări de poziții vor putea determina apariția a numeroase probleme ce vor afecta ocluzia (mușcătura) sau chiar articulația. Pentru a preveni astfel de neplăceri va fi necesară realizarea unei proteze parțiale fixe (punte) sau mobile (care se îndepărtează din gură) sau a unui implant. Toate aceste variante terapeutice reprezintă soluții viabile și corecte însă care presupun costuri mult mai mari comparativ cu tratamentul endodontic și un timp de tratament mult mai îndelungat.